Hrad Alanya

Na hrad Alanya sa môžete dostať práve z prístavu pešo (dosť do kopca vo veľkej horúčave) alebo taxíkom. My sme šli od Kleopatrinej pláže, pomedzi miestne turecké štvrte. Miestni boli milí, aj keď takých bielych tam už dávno nemali. Cestou naspäť sme sa zastavili aj v miestnej taverne (či čo to bolo). Príjemné prostredie vonku v záhrade, nezafajčené :-). Z hradu sú nádherné výhľady na prístav i na pláž Kleopatra beach s hotelmi.

Hrad Alanya

Hrad Alanya. Pohľad na Kleopatrinu pláž.  Hotel Kleopatra West bol približne v miestach, kde pláž mizne za ľavou hradbou

Hrad Alanya. Pohľad na prístav


Plavba do fosforeskujúcej jaskyne a na piknik

Vyhľadávanou atrakciou je tu prístav Alanya, odkiaľ plávajú lode na výlety do okolia, najmä do fosforeskujúcej jaskyne, spojené s piknikom. Doprava cez cestovku, pešo, prípadne dolmušom.

Alanya picnic

Výlet loďou z prístavu v Alanyi okolo pevnosti v Alanyi až k najbližšiemu stredisku. Cestou možnosť skočiť si z Jaskyne lásky, kúpanie v mori a plávanie vo fosforeskujúcej jaskyni . Jaskyňa lásky je taká malá diera vo výške asi 10 m nad morom, kam sa musíte po krátkej plavbe a po preplávaní pár metrov vyšplnať. Kamene sú ostré a mokré. Po zdolaní tejto steny vojdete do tmavej jaskyne, preplazíte sa na druhú stranu brala do trochu väčšej jaskyne a z malého vystupku môžete (vlastne teraz už musíte ) skočiť do vody - vaša loď totiž medzitým oboplávala výbežok a teraz čaká iba na vás.

Alanya, prístav. V pozadí Arsenal (nie ten futbalový klub), ale bývalé lodenice a nad ním kopec k hradu Alanya

Alanya, Červená veža v prístave

Alanya, Fosforeskujúca jaskyňa. Pohľad z hradu Alanyia. Kotviace lode vyzdvihujú odvážlivcov, ktorí prešli Jaskyňu lásky (cez ten výbežok) a skočili do mora. Spomínaná Fosforeskujúca jaskyňa sa nachádza niekde v pravom dolnom rohu

Potom pokračujete loďou na západný koniec Alanye, kde naložia potraviny na piknik (nejaký robustný róm zo Slovenska tomu hovoril dosť výstižne ťavie mäso) a plávate k najbližšiemu stredisku. Tu zakotvíte a vy môžete plávať, až kým sa nepripraví jedlo. Opečená fašírka, zelené chaluhy - ale čo všetko nezje hladný človek. Cestou naspäť sa zastavíte pri fosforeskujúcej jaskyni. Literárne pramene hovoria, že by tam malo byť podzemné jazero, ale to by bolo treba prekonať ďalšiu skalnú bariéru. Fosforeskujúca jaskyňa je malá diera pod bralom, na ktorom leží aj hrad Alanya. Keď vplávate dovnútra a dáte si pozor, aby vás vlny neobúchali o ostré skaly (prípadne aby vás nepritopil iný bláznivý plavec), uvidíte pod sebou svetielkovať vodu. Vyzerá to ako strašidielko z Lega, ktoré mal kedysi syn.


Nákupný výlet Antalya a hotel Sera so zlatníctvom

Prehliadky koženej tvorby a zlatníctva spojené s nakupovaním. Plus prehliadka Manavgatských vodopádov. Tu nám miestny predavač ponúkal malý praclík za pol milióna (samozrejme, že nie slovenských korún či eur).

Manavgatské vodopády. Taká trochu väčšia Šalkovská hať počas povodní...

Zlatníctvo pri hoteli Sera, kde si môžete prezrieť zaujímavé výrobky, kto má veľa peňazí, ten sa s nimi môže aj odfotiť, kte ešte viac, ten si tam môže aj nakúpiť. Palác je to isto zaujímavý, zlatom vykladané stĺpy, niekde som počul, že sa to robí tak, že sa zlato rozklepe na veľmi jemné šupinky, ktoré sa potom štetčekom nanášajú na konkrétny povrch. Ak je to pravda, tak klobúk dolu pred toľkou trpezlivosťou. Na záver obed vo vedľajšom 5* hoteli Sera na okraji Antalye.

Antalya, zlatníctvo Sera. Pri hoteli Sera bol zrekonštruovaný palác, kde sídlia zlatníci (aj tí čo vyrábajú, aj tí čo predávajú, dokonca aj tí, čo za poriadny bakšiš požičiavajú na fotenie)

Club hotel Sera v Antalyi


Iné výlety z Alanye

Na tie som sa počas dvoch týždńov nedostal, aj keď som veľmi chcel. Naša delegátka nebola schopná (asi ani ochotná) zebezpečiť tieto zájazdy a sám som na dvoj- a trojdňový zájazd v autobuse plnom Turkov ísť nechcel. Niektorí odvážlivci si to síce vyskúšali, ale holt, ten všade sa šíriaci pach kože ma odradil. Išlo o výlety do Pamukalle (absolvoval som v roku 2012) a Kapadokia - možno nabudúce.


Novinky

So zmenou systému mi zrušilo popisy pod fotkami v článkoch. Budem postupne opravovať a dopĺňať... Zatiaľ prosím o dlhšie podržanie myši nad obrázkom, zjaví sa klasický "ALT"

Zo zahraničia sa zatiaľ rysuje Cyprus, Protaras. Ostatné ešte uvidím (teda - dúfam...) - možno Bali na Kréte...

Zatiaľ pridaných pár fotiek do Malých Karpát 2024.